Selecteer een pagina

Als startend ondernemer moet ik van alles regelen. Een website, social media, een locatie, verzekeringen, inschrijving bij de Kamer van Koophandel etc. Het kost even tijd, maar als je dat investeert heb je de randvoorwaarden voor je bedrijfje zo geregeld. Dan komt de echte uitdaging; het bereiken van klanten. Netwerken maar!

Als ik gevraagd word wat ik met mijn bedrijf doe antwoord ik vol enthousiasme: ‘Ik coach mensen met behulp van paarden’. De reacties die ik dan vervolgens krijg zijn heel wisselend. Sommige mensen hebben al eens ergens een sessie paardencoaching mogen meemaken en zijn heel enthousiast. Anderen reageren;  ‘Paardencoaching, dat is zeker een soort paardenfluisteren.’ Zo ook een man die ik tegen kwam op een netwerkbijeenkomst: ‘Een beetje praten met paarden, dat is veel te zweverig voor mij.’ Het liefst schiet ik dan zelf volledig in de verdediging. Praten met paarden? Dat kan maar hoeft niet. Paarden communiceren vooral met hun lichaamstaal. Wanneer jij bij een paard gaat staan reageert het paard dan ook op jouw lichaamstaal. Zweverig? Nee totaal niet! Niets is zo duidelijk als de taal van het paard. Waar wij nog wel graag in kleur interpreteren is de taal van het paard meestal gewoon zwart wit. Hoe heerlijk is dat? Gewoon ongezouten feedback krijgen van een paard!

En dan denk ik weer even aan mijn opleiding bij de Keulseweg en de wijze lessen die ik op heb mogen doen binnen mijn werk in de financiële dienstverlening. Ik vraag of hij wat meer kan vertellen over het waarom hij denkt dat het zweverig is. Hij vertelt dat hij het gek vindt dat hij dan iets zou moeten doen met het paard, terwijl het paard heel anders communiceert dan wij mensen. En dat ik als coach dan zeker ga vertellen wat het paard mij vertelt heeft. Ik ben veel te nieuwsgierig om al tevreden te zijn met dit antwoord. Dus ik vraag nog eens door. Hij vertelt dat hij het dan zeker moet gaan hebben over zijn gevoelens. Dat wil hij niet. Daar heeft hij geen tijd voor. Hij heeft zo al genoeg stress. Uiteraard kan ik weer mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vraag waarom hij het niet over zijn gevoelens wil hebben. Daar moet hij even over nadenken. ‘Waarom wil ik dat eigenlijk niet?’ zegt hij. Ik zeg dat ik het een fijn gesprek vond, geef hem mijn contactgegevens en loop verder.

Of hij gaat komen voor een sessie? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik hem in ieder geval aan het denken heb gezet. Wie weet, op een moment dat hij er klaar voor is, zullen mijn coachpaarden de kans krijgen hem verder te helpen! Geen woorden, maar paarden.